Βιοκλιματικός σχεδιασμός
Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για μια κατοικία σχεδιασμένη και κατασκευασμένη με σεβασμό προς τη φύση, τον άνθρωπο και το ευ ζην αυξάνεται συνεχώς.
Οι προβληματισμοί στον τομέα αυτό οδήγησαν στον καθορισμό βιοκλιματικών αρχών, η εφαρμογή των οποίων επιφέρει μείωση των ενεργειακών αναγκών της κατοικίας και εξασφάλιση συνθηκών άνεσης με παθητικά μέσα.
Ο σχεδιασμός μιας οικολογικής κατοικίας ή και επαγγελματικού κτιρίου γραφείων – βιομηχανίας θα πρέπει να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση του στο περιβάλλοντα χώρο, την επίτευξη θερμικής άνεσης (θέρμανση, δροσισμός), τη μείωση των αποβλήτων και τον έλεγχο της διάθεσης τους, τον έλεγχο του κύκλου του νερού, τον έλεγχο των ενεργειακών αναγκών όσον αφορά την οπτική άνεση (φυσικός και τεχνητός φωτισμός) και την ορθολογική επιλογή των υλικών.
Η εικόνα, βέβαια, μιας οικολογικής κατοικίας ή και επαγγελματικού κτιρίου γραφείων – βιομηχανίας διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με την περιοχή, το κλίμα, τους φυσικούς διαθέσιμους πόρους, τα οικονομικά στοιχεία, την κουλτούρα και τις τοπικές παραδόσεις. Πρωτοπόροι μελετητές βιοκλιματικών κτιρίων, ή οπαδοί των οικολογικών κτιρίων, αναζητούμε την ισορροπία μεταξύ της παράδοσης και του μοντερνισμού.
Οι βιοκλιματικές αρχές καθορίστηκαν από μελέτες, η εφαρμογή των οποίων επιφέρει μείωση των ενεργειακών αναγκών της κατοικίας και εξασφάλιση συνθηκών άνεσης με παθητικά μέσα. Βασίζονται δε σε κατάλληλες επιλογές όσον αφορά στη θέση, στον προσανατολισμό, στο σχήμα της κατοικίας και επαγγελματικού κτιρίου και στις προεκτάσεις τους στον εξωτερικό χώρο, στα υλικά και στη φύτευση στους γύρω χώρους.